De vlag van de Republiek Suriname S u r i n a m e

De Republiek Suriname is een klein land in Zuid-Amerika, gelegen aan de Noord-oost kust van dit continent. Om een idee te krijgen van de grootte: de oppervlakte van dit land is ongeveer vijf keer zoveel als die van Nederland. Suriname is de middelste van de drie Guyana's. De hoofdstad is Paramaribo, dat "stad van bloemen" betekent. Paramaribo is afgeleid van het woord Parmurbo. De naam Suriname is afgeleid van de Surinen, een Indianenstam, die heeft geleefd in het gebied, dat tegewoordig bekend is als Guyana en Suriname. Klik hier om Suriname op de wereldkaart te zien.

Suriname is op dinsdag 25 november 1975 onafhankelijk geworden. In de tijd daarvoor is Suriname een kolonie van Nederland geweest. Een gevolg hiervan, dat tot op de dag van vandaag merkbaar is, is dat het Nederlands de officiële voertaal van Suriname is.

Map of Suriname

Algemene informatie over Suriname

Suriname heeft een bevolking van naar schatting 592.000 mensen (2017). In een stad als Amsterdam (in Nederland) wonen nog meer mensen dan in heel Suriname. Het grootste deel van de Surinaamse bevolking woont in de hoofdstad Paramaribo. Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 vierkante kilometer, wat ongeveer gelijk is aan 63.775 vierkante mijl. Suriname grenst in het zuiden aan Brazilië. Ten westen van Suriname ligt het land Guyana, dat een kolonie is geweest van Groot Brittanië. Het oostelijke buurland van Suriname is Frans Guyana, dat op dit moment nog steeds een kolonie is van Frankrijk. Ten noorden van Suriname ligt de grote Atlantische Oceaan. Suriname ligt op het noordelijk halfrond. Paramaribo ligt op 6 graden noorderbreedte en op 55 graden westerlengte. De Surinaamse bevolking bestaat uit mensen met verschillende interesses en achtergronden. De oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent, de Indianen, wonen nog steeds op het Surinaamse grondgebied. Er leven verschillende Indianenstammen in Suriname. Elk van deze stammen heeft een eigen geschiedenis. Verder wonen er Creolen en andere mensen met een Afrikaanse oorsprong, Hindustanen, Chinezen, Javanen, Joden, Nederlanders, andere Europeanen, Libiërs en nog andere nationaliteiten, waarvan het te ver doorvoert om die hier allemaal op te noemen. Het is iets positiefs, dat de bewoners van dit land, die verschillende achtergronden hebben, goed met elkaar kunnen opschieten. Uiteraard hebben deze mensen verschillende religies. Er zijn veel Christenen, Moslims en Hindoe's in Suriname. Daarnaast zijn er mensen, die tot andere kleinere geloofsgroeperingen horen. Al deze mensen met een verschillde geloofsopvatting hebben geleerd om op een juiste manier met elkaar om te gaan. Zo staan er bijvoorbeeld een Christelijke kerk en een Synagoge vlak naast elkaar in Paramaribo en heeft dit nooit tot problemen en-/of conflicten geleid. Een foto van deze merkwaardige situatie is te vinden op mijn site met foto's van Suriname. Het spreekt voor zich, dat er in Suriname heel veel verschillende talen worden gesproken, maar bijna iedereen in Suriname kan op zijn minst een beetje Nederlands spreken, daar Nederlands de voertaal in Suriname is. Er is ook een Surinaamse taal, het Sranang Tongo. Deze taal is ontstaan, doordat de verschillende talen van al de bevolkingsgroepen met elkaar werden vermengd. De Surinaamse taal heeft Nederlandse, Engelse, Spaanse, Franse en Portugese woorden in zich. Sommige woorden komen uit Afrikaanse talen, die werden gesproken door de mensen, waarvan hun voorouders als slaven uit Afrika zijn gehaald. Het blijkt, dat de meeste slaven zijn gehaald uit het gebied, dat tegenwoordig Ghana heet. Ook is de Surinaamse taal beïnvloed door de andere bevolkingsgroepen.

De Nederlandse invloed kan nog steeds opgemerkt worden in Suriname. Suriname heeft, net zoals andere vroegere kolonies van Nederland, dorpen en plaatsen net Nederlandse namen zoals Nieuw Amsterdam, Utrecht, Groningen, Alkmaar, Wageningen, Dordrecht, Uitkijk, Domburg, Boxtel, Berg en dal, Tafelberg, Waterloo, Waterland, Gelderland, Katwijk, Haarlem, Voorburg, Willemsburg, Bergen op Zoom, Bernharddorp, Bloemendaal (Een wijk in Paramaribo), Fort Zeelandia (het vroegere fort in Paramaribo, tegenwoordig een museum), Zanderij (Waar de internationale luchthaven Johan A. Pengel is gesitueerd, ongeveer 45 kilometer of 28 mijl ten zuiden van Paramaribo) en Lelydorp, genoemd naar de Nederlanse ingenieur Cornelis Lely, die grote inpolderings projecten zoals de Flevoland Polder en de Afsluitdijk, die de toenmalige Zuiderzee heeft afgesloten, zodat het het IJsselmeer is geworden, heeft geleid.

Bij het wandelen door de straten van Paramaribo vallen de typisch Nederlandse straatnamen zoals de Gravenstraat (tegenwoordig hernoemd), Heiligenweg, Jodenbreestraat, Maagdenstraat, Klipstenenstraat, Keizerstraat, Heerenstraat, Kerkplein, Domineestraat, Soldatenstraat, Weidestraat (tegenwoordig hernoemd), Zwartehovenbrugstraat, Van't Hogerhuysstraat, Steenbakkerijstraat, Prins Hendrikstraat, Julianastraat, Regentessetraat, Oranjelaan, Kleine Waterstraat, Burenstraat, Onafhankelijkheidsplein, en als laatste maar zeker niet de minste de Waterkant aan de oever Suriname rivier in Paramaribo, op. De Waterkant is verreweg de meest bekende straat van Suriname.

Het enige opmerkelijke is, dat er in Suriname aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Ja.... Suriname heeft links verkeer, terwijl Nederland rechts verkeer heeft. Een logische verklaring hiervoor kan gevonden worden in de Surinaamse geschiedenis. Het grootste deel van de koloniale tijd is Suriname in het bezit van Nederland geweest, maar er zijn ook tijden geweest, dat de Engelsen het voor het zeggen hadden. Zoals bij velen bekend, wordt er in Groot Brittanië aan de linkerkant van de weg gereden. Gedurende één van de Engelse periode is men begonnen om wegen aan te leggen in Suriname en zodoende aan de infrastructuur te gaan werken. Nadat de Britten het land hadden verlaten is hun invloed op dit gebied gebleven, omdat men in Suriname al helemaal ingeburgerd was met de manier van rijden. Het zou te moeilijk zijn geweest om dit te veranderen. In Suriname rijdt men dus net zoals in andere landen, die door de Engelsen zijn beïnvloed aan de linkerkant van de weg.

Suriname is geen rijk land. De munt eenheid is sinds 1 januari 2004 de Surinaamse Dollar. Voorheen was dat de Surinaamse Gulden. Als een gevolg van de slechte economische situatie in Suriname is de munt behoorlijk gedevalueerd en is deze heel weinig waard. In het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw was een Surinaamse gulden ongeveer twee Nederlandse guldens waard. In het jaar 2000 was een Surinaamse gulden nog minder dan een Nederlandse cent waard. Om die reden is toen besloten om de Surinaamse dollar als nieuwe munteenheid in te voeren. We moeten blijven geloven, dat Suriname betere tijden zal kennen. Suriname is een land met heel veel potentie en in de toekomst zullen de mogelijkheden goed benut worden.

De Surinaamse Districten

De meeste mensen in Suriname wonen in de hoofdstad Paramaribo. Het noordelijke deel van het land is het deel, dat het meest ontwikkeld is en dus ook het deel met de beste infrastructuur. Alle steden liggen in het Noorden van het land. In de andere delen van het land zijn er een aantal nederzettingen. Toen Suriname nog niet zo lang was ontdekt en het in het bezit was van de Nederlanders was het land heel wat kleiner dan het nu is. Om een idee te krijgen: Slechts de eerste 100 kilometer landinwaarts vanaf de Surinaamse kust behoorde tot Suriname. Het land erachter was Portugees bezit en zou hedendaags tot Brazilië hebben behoord als de Portugesen het grondgebied ten noorden van het 'Guyanese hoogland', dat een berggebied is, niet hadden weggegeven aan de Guyana's. Hierdoor hebben Guyana, het voormalige Brits Guyana, Suriname, dat vroeger Nederlands Guyana heette, en Frans Guyana, de omvang, die ze hedendaags hebben.

Wat in Nederland een provincie wordt genoemd, wordt in Suriname als district gezien. Hier is een lijst van de 10 Surinaamse districten met hun hoofdsteden of hoofdplaatsen:

Het wapen van Suriname
District / Provincie   Hoofdstad (-plaats)
1. Paramaribo   Paramaribo
2. Wanica   Lelydorp
3. Commewijne   Nieuw Amsterdam
4. Marowijne   Albina
5. Para   Onverwacht
6. Brokopondo   Brokopondo
7. Saramacca   Groningen
8. Coronie   Totness
9. Nickerie   Nieuw Nickerie
10. Sipaliwini   Sipaliwini

Geschiedenis.... Hoe werd Amerika ontdekt?

Het Amerikaanse continent is op woensdag 12 oktober 1492 door Christophoro Columbus ontdekt. Eigenlijk is dit niet helemaal waar, want het is gebleken, dat de Noormannen al eerder op dit continent waren geweest, maar dan in het gebied rond de Noord poolcirkel. In de tijd van Columbus werd over het algemeen gedacht, dat de wereld plat was. Toch waren er mensen, die dachten dat de wereld rond zou moeten zijn, omdat hen was opgevallen, dat schepen geleidelijk verdwijnen aan de horizon. Columbus was een van de mensen, die geloofden, dat de wereld rond was, maar hij dacht dat de wereld kleiner was, dan deze uiteindelijk bleek te zijn. Dit desondanks het feit, dat velen hem al hadden gezegd, dat de wereld groter was, dan hij dacht. Hij wilde zijn gelijk bewijzen, door een nieuwe route naar India te ontdekken. Toendertijd was de vaarrpite via Zuid-Afrika en dus een omweg om het hele Afrikaanse continent heen namelijk de enigste manier om naar India te gaan. Columbus, die in Portugal was geboren, werd niet geloofd door de mensen van zijn streek. Op gegeven moment hebben de Spanjaarden hem de kans aangeboden om deze reis te maken. Zoals uit de loop van de geschiedenis is gebleken hebben de Spanjaarden veel geluk gehad, dat ze dit hebben gedaan, want tegenwoordig staat heel Latijns Amerika onder Spaanse invloed. Toen Columbus Amerika had ontdekt, was hij hier in eerste instantie niet bewust van, omdat hij dacht, dat hij in India was. De mensen, die hij daar aantrof noemde hij dan ook Indianen en deze naam dragen de afstammelingen van deze mensen tot op de dag van vandaag. Dit is dan ook de reden, dat dit gebied later West - Indië werd genoemd. Zoals velen wellicht weten is Amerika genoemd naar de ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci.

De vroegere vlag van Suriname, geïntroduceerd in 1954 In 1954 is Suriname door Nederland erkend als overzees gebied in plaats van een kolonie. Suriname werd volledig opgenomen in het Koninkrijk der Nederlanden. In dat jaar werd de vlag naast deze tekst geïntroduceerd als de Surinaamse vlag. Deze vlag is gebruikt tot 25 november 1975; de dag waarop Suriname een onafhankelijke republiek werd. Op de pagina over het Surinaamse Wapen, Volkslied en de Vlag staat een uitleg over de betekenis van deze vlag.

Meer informatie over Suriname op Peter's pagina's:

Suriname is een land waar uiteraard heel veel over valt te vertellen. Het is uiteraard onmogelijk om alles op deze site beschikbaar te stellen, maar er is wel gepoogd om informatief te zijn wat betreft algemene onderwerpen, die met Suriname te maken hebben. Om de beschikbare informatie overzichtelijker te maken is deze hieronder opgedeeld in een aantal secties.

Algemeen

Cultuur en Geschiedenis

Foto's en Reis Informatie

Teksten

Artikelen

Peter Troon

English Information:

Trouwens: In Suriname wordt het land Sranang genoemd. Dat is iets leuks om te weten volgens mij...

Suggesties? Stuur een e-mail naar: pajtroon@dds.nl.

Deze pagina: Copyright © 2000 - 2019 Peter A. J. Troon

Let op: Deze pagina is onderdeel van de Peter Troon Site.